Mijn visie op yoga

Een yogales bevat yogahoudingen. Yogahoudingen, vaak rondom een bepaald thema, begeleid met de adem en ondersteund met de juiste intentie, woorden en stilte. Dit is meestal geen les die ik vooraf bedenk. Het is veelal een les die ontstaat in het moment.
Naast deze kenmerken van de yogales, die je misschien niet verrassen, is er wat mij betreft nog een ander aspect dat zeker zo belangrijk is in elke yogales. Het is een uitgangpunt dat ik de afgelopen jaren voor mijzelf heb geformuleerd en die de basis vormt waarbinnen elke yogales plaatsvindt. Dit uitgangpunt is als volgt:

De les vindt plaats in een veilige omgeving, waarin je:
geen prestatie hoeft te leveren,
je niets hoeft te oefenen,
je niets hoeft te leren,
je niets hoeft te onthouden,
je nergens beter in hoeft te worden,
je niets hoeft te bereiken,
je niet gecorrigeerd of beoordeeld wordt,
je je niet hoeft te meten met een ander.
Je doet slechts de houdingen met vriendelijke aandacht en respect voor de grenzen van het lichaam en je voelt. Dat is alles.

En nee…., je hoeft dus ook niet lenig te zijn 🙂

Mede door dit uitgangpunt kunnen de houdingen hun werk doen, ontstaat er ruimte, zachtheid, verbinding, contact, vertrouwen en kracht. En mochten in de yogales de to-do-lijstjes en oordelen over hoe niet-lenig je bent door je hoofd schieten (wat ongetwijfeld gaat gebeuren!) Geeft niks. Ik zal je regelmatig helpen herinneren aan onderdelen van dit uitgangspunt 🙂