Mijn achtergrond

Op mijn 19e ben ik begonnen met volgen van yogalessen bij Yogacentrum Leeuwarden. Ik was twee jaar eerder verhuisd van omgeving Nijmegen naar Leeuwarden, volgde een HBO-opleiding en zat niet zo lekker in mijn vel. Ik voelde me voortdurend onrustig, opgejaagd en ik had het gevoel dat ik geleefd werd in plaats van zelf de regie had over mijn leven. Ik herinnerde mij een opmerking van een haptotherapeut: “Misschien is yoga wel iets voor jou”. Ik besloot het een kans te geven….

Al snel ontdekte ik de waarde van yoga voor mij. Ik merkte dat mijn hoofd na een yogales veel rustiger was, dat ik meer overzicht had en beter kon relativeren. Dit heeft mij nieuwgierig gemaakt naar de visie en filosofie achter yoga.

In 2007 besloot ik daarom de Saswitha opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte in Bilthoven te gaan volgen. Wat een wereld van wijsheid en wat is er veel te leren. Nu begreep ik ook waarom een goed aangeschreven yogadocentenopleiding 4 jaar duurt en waarom je na je studie eigenlijk pas net begonnen bent met studeren!

Ik leerde over de adem, over hoe adem ruimte geeft, verzacht en rust brengt. Ik leerde het belang van voelen en ontwikkelde (zelf)vertrouwen. Ik leerde over chakra’s en persoonlijke ontwikkeling en nog zoveel meer…

Door dit alles ben ik beter in staat keuzes te maken die werkelijk bij mij passen en kan ik daar met vertrouwen uitvoering aan geven. Het maakt mij milder en tegelijk sterker. Dit maakt dat ik mij met meer gemak beweeg in de mooie maar ook hectische omgeving van een hogeschool waar ik 2 dagen per week werk als docent.

Bovenal geeft yoga mij ruimte. Ruimte in mijn hoofd en lijf. Als je ruimte voelt, zie je de mogelijkheden die zich aandienen. In mijn geval onder andere: prachtige kansen voor het geven van yogalessen, zowel binnen Yogacentrum Leeuwarden, in mijn eigen praktijkruimte als op hogescholen.

Tot zover mijn verhaal. Het geeft je een indruk van wat het mij tot zover gebracht heeft. Persoonlijke ontwikkeling met yoga houdt nooit op heb ik gemerkt, dus ik ben benieuwd wat het nog meer gaat brengen 🙂