Babymassage en -yoga

Van het een komt het ander 🙂
Op een dag vroeg een pas bevallen vrouw die zwangerschapsyoga en bijbehorende babymassageles bij mij gevolgd had, of ik ook baby yoga gaf.
Ik was net een jaar eerder moeder geworden van mijn tweede zoontje. Ik vond het zo’n leuke vraag! En zo’n mooi vervolg op mijn opleiding en mijn ervaring dat ik in 2013 samen met mijn collega een serie baby yogalessen heb ontwikkeld. Prachtige lessen waarbij zowel de deelnemende ouders en ik als docent weer zoveel geleerd hebben!

Ik merk dat men wel een beeld heeft bij babymassage, maar niet goed weet hoe een les baby yoga eruit kan zien. Ik krijg vooral vragen als: “Hoe doe je yoga met een baby? Of opmerkingen als: “Die van mij heeft daar de rust en concentratie helemaal niet voor!”

In baby yogalessen werk ik met de volgende thema’s:
– Je kind spiegelt je
– Communicatie en sensitieve responsiviteit
– Ontwikkelen van (zelf)vertrouwen bij jonge ouders
– Liefdevolle aanraking en massage

Deze thema’s komen aan de orde in de vorm van yoga oefeningen met je baby. Zo word je je bewuster van je eigen gemoedstoestand en hoe deze van invloed is op je baby. Je leert hoe je je kind (en jezelf!) het gevoel van veiligheid, vertrouwen en rust kan teruggegeven als het huilt. Je leert bewuster communiceren met je kind en zien wat het nodig heeft. Door massage en liefdevolle aanraking ontwikkelt een kind lichaamsbewustzijn en een gevoel van bestaansrecht. Essentieel voor een gezonde lichamelijke en emotionele ontwikkeling van het kind.
Daarnaast zijn veel verschillende visies op opvoeden
en adviezen van ‘deskundigen’ botsen soms met je eigen gedachten. Onzekerheid kan ontstaat door discrepantie tussen wat volgens anderen juist of normaal is en je eigen gevoel erover. Door aandacht te geven aan bovenstaande thema’s ontwikkel je vertrouwen in je eigen gevoeligheid en vaardigheid als ouder. En dat komt jou en je baby ten goede.
Baby yoga gaat dus zeker niet alleen over je baby, maar ook over jezelf als ouder in contact met je baby.

Een les bestaat uit deels yoga oefeningen met je baby en gesprek over wat ervaren is in de les. Ook komt vaak het gesprek op gang over situaties thuis met je baby. Door deze situaties te koppelen aan de thema’s levert dit je handvatten op om thuis mee verder te kunnen.

Wil je graag 1 baby yogales proberen? Is er een specifieke reden waarom je denkt dat baby yoga jou en je kind zou kunnen helpen? Je mag altijd even telefonisch contact opnemen om zo samen te kijken of baby yoga iets voor jullie zou kunnen zijn.

Op dit moment bied ik alleen individuele baby yogales aan. Mocht je nog 1 of meer jonge moeders of vaders kennen met wie je graag baby yoga wilt volgen,  neem dan per e-mail of telefonisch contact met mij op, dan bespreken we de mogelijkheden.